Lektion 2: Når din vane træffer valg for dig

I DENNE LEKTION: Forstå dine vaneimpulser og opdag når dine vaner prøver at træffe et valg for dig

I forrige lektion lærte du at du ikke skal stirre dig blind på den adfærd du gerne vil ændre, selvom den er lige for næsen af dig og derfor meget let at få øje på, men at du i stedet skulle begynde at undersøge den situation din adfærd opstår i. Og altså se på hele vanemønstret.

Din vane har nemlig altid til formål at hjælpe dig igennem en eller anden situation. Og det er derfor situationen, der er nøglen til at forstå vanen.

I dag skal vi zoome endnu tættere ind på vanen og have det mentale mikroskop frem. Vi skal nemlig dykke ned i dine vaneimpulser – altså i de følelser og tanker, som opstår i dig, netop i den brøkdel af et sekund hvor du opdager at du er kommet i en situation du har været i før. Og hvor din vane altså prøver at få dig til at gentage den vaneadfærd, der plejer at virke i den slags situationer. Vi skal altså undersøge den måde du træffer dine ubevidste valg på.

Vaneinstituttet er en podcast med adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen. Det er også en podcast der handler om psykologi, adfærd og vaner.

Dette første semester består af 10 lektioner, som lærer dig at forstå, analysere og ændre dine vaner. Den er designet til at blive lyttet fra første til sidste semester og de enkelte lektioner – eller episoder, er designet til at blive hørt igen og igen.

Du kan læse mere om mig, Anders Colding-Jørgensen på virkeligheden.dk

Hvis du vil indskrives på instituttet, kan du blive det her.

Du kan også kontakte mig her og f.eks. stille spørgsmål, jeg måske bruger i en kommende episode (med din tilladelse, såklart). Jeg svarer altid på dine mails.

Jeg glæder mig til at begynde rejsen med dig. 

Jeg tror på dig.

Anders

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *